Schuttevaer - RSS

last updated: 18 Oct 2017 00:38:40
 • Nieuw LNG bunkerschip met dual fuel-installatie Wärtsilä
  Shell krijgt een nieuw LNG-binnenvaartbunkerschip. De 110 meter lange tanker gaat haar diensten leveren in het ARA-gebied (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) met als vaste standplaats Rotterdam.
 • Twee benaderingen van astronavigatie in één boek
  Uitgeverij Lanasta heeft onlangs het boekje 'Astronavigatie' uitgebracht. De auteurs beschrijven hierin hoe eeuwenoude navigatietechnieken nog steeds bruikbaar zijn voor de moderne zeezeiler. Het boek had toegankelijker ingedeeld kunnen zijn, maar de lezer die volhoudt wordt beloond met inzicht in het navigeren op zon en sterren.
 • Rolls-Royce sluit deal met Google
  Rolls-Royce heeft een overeenkomst gesloten met Google over het gebruik van Google's Cloud Machine Learning Engine. De samenwerking moet ervoor zorgen dat bestaande schepen veiliger worden, ook noemt Rolls-Royce het verder ontwikkelen van kunstmatige intelligentie essentieel voor de komst van autonome schepen.
 • Bureau Veritas schakelt over op inspectie-drones
  Bureau Veritas gaat zwaar inzetten op het inspecteren van schepen door middel van drones. Via de nieuwe technologie kunnen enorme besparingen worden gerealiseerd. Die kunnen, aldus de test-, inspectie- en certificeringsinstantie oplopen tot 90.000 dollar voor een VLCC.
 • Milieuvoorsprong verdampt
  Het milieuvoordeel van de binnenvaart ten opzichte van de vrachtwagen bestaat vrijwel alleen nog op het gebied van de CO2-uitstoot. Dat blijkt uit een recent verschenen rapportage van de CCR en de Europese Unie. Nu is CO2 het belangrijkste broeikasgas, maar de voorsprong van de binnenvaart is ook hier kleiner dan misschien gedacht. De sector moet snel maatregelen nemen, stelt de CCR. Eén aanbeveling: minder snel varen.
 • AE Sensors werken nu in grijs water
  Met de nieuwe capacitieve-inductieve niveau-opnemer van Gill heeft AE Sensors een sensor in het programma die speciaal geschikt is voor gebruik in vuilwater.
 • Volvo Penta introduceert IMO Tier III-concept
  Volvo Penta introduceert een nabehandelingsconcept om te voldoen aan de komende IMO Tier III-normen. Hiermee wordt een wereldwijde oplossing beschikbaar voor commerciële maritieme operators. De oplossing is gebaseerd op eigen ervaring en op de expertise van de Volvo Group met geavanceerde SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction). Dit heeft geleid tot een systeem dat geschikt is voor zware maritieme toepassingen.
 • Deutz neemt IML Motori over
  Motorenfabrikant Deutz uit het Duitse Keulen heeft het Italiaanse IML Motori overgenomen. IML is gevestigd in Lomagna bij Milaan. Het bedrijf IML Service wordt ook overgenomen en ook IML Motoare in Roemenië (sales en service van Deutz) is onderdeel van de deal.
 • Eerste ferry met Azipod aandrijving
  De nieuwe cruiseferry van Viking Line, die in China bij Xiamen Shipbuildng Industry wordt gebouwd, krijgt een Azipod aandrijvingssysteem van ABB. Het is de eerste keer dat een ferry een Azipod aandrijving krijgt. ABB levert ook de generatoren, stroomdistributiesystemen en boegschroefmotoren voor de ferry.
 • Nieuwe vijfliter V6 van Suzuki
  De nieuwe Suzuki DF350A is geen buitenboordmotor die je even onder de arm neemt, maar desondanks is hij met een vermogen van 350 pk verbluffend compact.
 • LNG-bunkerschip Coralius maakt maiden trip naar Øra
  De Skangas Coralius, het eerste volledig in Europa gebouwde LNG-bunkerschip, heeft vorige maand haar maiden trip gemaakt. Het bij Royal Bodewes gebouwde schip met een capaciteit van 5800 kubieke meter is eigendom van de rederijen Anthony Veder uit Rotterdam en de Zweedse rederij Sirius. Skangas heeft een lange termijn-chartercontract afgesloten met de eigenaren.
 • Clutch maakt comeback in groene aandrijvingen
  Voor de ombouw van dieseldirecte voortstuwingsinstallaties naar hybride aandrijvingen zijn de afgelopen jaren diverse systemen ontwikkeld. Soms kan rechtstreeks rond de schroefas een elektromotor worden geplaatst, soms is een keerkoppeling met extra ingang voor een elektromotor nuttig. Het Belgische ESCO Power ontwikkelde onlangs een nieuw systeem, de Parallelle Hybride Transmissie (PHT).
 • Beele Engineering bouwt eigen kennis-campus
  Specialistische kennis delen, uitbreiden en overbrengen aan volgende generaties. Met die ambitie bouwt Beele Engineering momenteel op een vierenhalve hectare groot terrein tegenover het station van Aalten het Beele Engineering Center for Excellence and Technology Advancement. Het miljoenenproject is een initiatief van de gedreven ondernemer Hans Beele, die zijn bedrijf in 45 jaar ontwikkelde tot een wereldwijd opererende autoriteit op het gebied van zogenoemde ‘safety sealing systems'.
 • Mobil smeerolie gaat 1000 uur mee in Mitsubishi
  De smeerolie Mobil Delvac XHP 10W-40 gaat in een Mitsubishi S12A2 zeker 1000 uur mee. Dat meldt leverancier Den Hartog in Groot-Ammers.
 • Zeevaart kan vergroenen met biologische stookolie
  Een in Nederland ontwikkeld procedé voor de raffinage van zware stookolie uit biologisch afval kan de zeevaart binnen vier jaar van haar milieuvervuilende imago afhelpen. De biologische zware stookolie is zwavelvrij en maakt schepen die het gebruiken zo goed als CO2-neutraal.