Schuttevaer - RSS

last updated: 24 May 2018 13:30:02
 • Genoeg groene gasolie voor snelle daling CO2-uitstoot
  De binnenvaart kan haar CO2-uitstoot snel met 12 tot 24% verminderen door alle gasolie te blenden met 20 tot 40% hernieuwbare brandstof, zoals biologische dieselolie. De productiecapaciteit is nu al voldoende om de extra vraag aan te kunnen.
 • Veerboot Folgefonn heeft geen mens nodig om af te meren
  Het Finse technologieconcern Wärtsilä heeft met succes een innovatieve autodocking-technologie getest. De proeven werden uitgevoerd met de Folgefonn, een 83-meter lange veerboot van de Noorse rederij Norled.
 • Motorenquiz draait uit op slagveld
  De Schuttevaer Motorenquiz 2018 is uitgedraaid op een waar slagveld. Oudgedienden hebben het veld moeten ruimen en zullen dit jaar niet bij de prijsuitreiking zijn. Er vielen dikke onvoldoendes. Nooit eerder werden zoveel fouten gemaakt.
 • DP World wil het achterland bevoorraden met Hyperloop
  De toekomst vraagt om sneller en milieuvriendelijker transport. De wereldwijd opererende terminalexploitant DP World verwacht hiervoor de Hyperloop te kunnen inzetten en heeft samen met Richard Branson van Virgin Hyperloop One DP World Cargospeed opgericht.
 • OPINIE: Biodiesel snelste weg naar vergroening
  Eigenlijk zag ik er niet zoveel in, dat bijmengen van additieven in dieselolie, want waarom zou je niet standaard gewoon het beste (en schoonste) product aanbieden aan de markt? Ook toepassing van biobrandstoffen, 10 jaar geleden nog de moeder aller oplossingen, vond ik eigenlijk al een beetje achterhaald. Het is nu vooral elektrisch wat de klok slaat - er varen al 35 schepen met een elektromotor op de schroefas - en natuurlijk waterstof.
 • Binnenvaart verzamelt kennis in Centre of Excellence
  Binnenvaartondernemers die met andere geïnteresseerden en experts van gedachten willen wisselen over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, automatiseringen en scholing, kunnen voortaan terecht in het Binnenvaart Centre of Excellence in Zwijndrecht. Het centrum werd maandag 7 mei geopend.
 • Sylvia Boer (Damen) voert WISTA-NL aan
  Sylvia Boer, hoofd communicatie bij Damen, is benoemd tot voorzitter van WISTA Nederland - de Women's International Shipping and Trading Association. De Nederlandse tak is in 2000 opgericht en telt 140 leden uit alle delen van de maritieme industrie.
 • Sleepbootcircus begint in Woudsend
  Traditiegetrouw begint het sleepbootseizoen met de Friese Sleepbootdagen in Woudsend. Van 4 tot en met 6 mei komen daar voor de 16e keer tientallen historische sleepboten en opduwers bijeen om het voorjaar te vieren.
 • Testmachine TU meet 20 jaar in vier weken (video)
  De TU in Delft heeft ‘het beest van Delft' losgelaten. Een zespotige machine, ofwel hexapod. Hij is bedoeld voor het testen van vele materialen en constructies met name in de scheepsbouw en offshore.
 • Veilig varen op waterstof
  Elektrisch varen lijkt het te gaan maken in de binnenvaart. Hoge verwachtingen zijn er op termijn van de toepassing van brandstofcellen op waterstof om schoon elektriciteit aan boord op te wekken. Maar waterstof moet onder hoge druk worden opgeslagen bij extreem lage temperaturen, waarbij gevaar is voor explosie. Het Nederlandse bedrijf H2Fuel heeft een veilige manier bedacht door waterstof op te slaan in droge vorm, als een slurry of vloeistof.
 • Simwave met 59-voudige simulatie officieel van start
  Met een gesimuleerde openingshandeling opende Simwave donderdag 19 april officieel de deuren van haar 5.000 vierkante meter grote maritiem trainingcentrum in Barendrecht geopend. Op alle schermen van de 59 opgestelde simulatoren voeren vier schepen tegelijkertijd door een openingslint in een fantasiehaven met op de kades onder andere de Eiffeltoren, de piramiden van Gizeh en de Burj Khalifa.
 • Snuffelwaarden Nijmegen actueel online
  Inmiddels is het webadres bekend waar de gegevens van de acht meetpunten aan de Waalkade te bekijken zijn. Dat is https://pdok.smartemission.nl/waalkade . Te zien zijn de metingen van fijnstof, geluid, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Ook is het beeld van een webcam met een overzicht van de kade te zien.
 • BLN en CBRB rectificeren ‘Declaration of Nijmegen'
  Ook Koninklijke BLN-Schuttevaer (BLN) en Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) zijn niet gekend in de ‘Declaration of Nijmegen', melden beide brancheorganisaties dinsdagavond. ‘De binnenvaart bestaat naast containervaart echter ook uit schepen die droge bulklading vervoeren, uit tankvaart en naast rederijen ook uit particuliere scheepseigenaren, operators en bevrachters.'
 • OPINIE: Maximale milieuwinst met hernieuwbare brandstoffen
  De hele wereld is er inmiddels van doordrongen dat er iets aan te temperatuurstijging van de aarde moet gebeuren. Bijna iedereen is erover uit dat de CO2-uitstoot van de mensheid één van de grote boosdoeners is.
 • OPINIE: Het knettert elektrisch
  Het knettert elektrisch in de motorenbranche. Wat kortgeleden nog luchtfietserij was, volledig elektrisch varende schepen, staat nu te gebeuren. We zijn op weg naar emissieloos vervoer.